Haluatko saada parhaan maton? Tarkista nämä muuttujat

Haluatko saada parhaan maton? Tarkista nämä muuttujat

- in Home Improvement
525
0

Matot ovat jo pitkään olleet joko perinteinen tai korostava tekijä kodeissamme. Ne lisäävät kotiin luonnetta, mutta myös suojaavat lattioita alituisesta kävelystä johtuvaa kulumista vastaan. Oikeanlaista mattoa ostettaessa on syytä kiinnittää huomiota useisiin eri asioihin, mutta neljä tärkeintä seikkaa, joita ei koskaan tulisi ohittaa, ovat lattiamateriaali, tila, väri ja materiaali.

  • LATTIAMATERIAALI, JOLLE MATTO ASETETAAN?

PUULATTIA:

Jos kodissasi on puulattia, matto ei ole vaihtoehto, vaan välttämättömyys turvallisuussyistä. Matot estävät puulattian naarmuuntumista ja mahdollisia liukastumisia. Matot antavat vaadittavan pehmennyksen ja mukavuuden jalkojesi alle, kun kuljet kotonasi.

Pidä nämä asiat mielessä mattoa valitessasi puulattialle:

VÄRIEN IRTOAVUUS:

Varmistu siitä, että mattoa ei ole värjätty värillä, joka saattaa irrota tai imeytyä puulattiaan sen ollessa kostea. Älä unohda lukea valmistajan merkintöjä väriä koskien.

  • MIKSI KANKAALLA ON VÄLIÄ?

Voit löytää mattoja, jotka on valmistettu useista eri materiaaleista, kuten luonnollisista kuiduista, bambusta, sisalista, hampusta, villasta ja juutista. Mattoja valmistetaan myös synteettisistä materiaaleista, kuten viskoosista, rayonista ja polypropyleenistä. Jotkut suosivat nahasta valmistetuista matoista, kuten esim. lampaan- tai lehmännahasta valmistetuista matoista. Ennen materiaalien lähempää tarkastelua on syytä ottaa huomioon lattiamateriaali ja tila, sillä tietyistä materiaaleista valmistetut matot ovat huomattavasti kestävämpiä ja toiset saattavat olla herkempiä haalistumaan ja likaantumaan. Valitse matto, joka on valmistettu kestävästä ja likaa hylkivästä materiaalista. Tarkasta myös maton liukuesto. Matto, joka liukuu mahdollisimman vähän, on paras valinta, esim. villamatto. Voit valita myös litteät punotut matot, sillä ne ovat kestäviä. Älä valitse mattoa, jotka imevät kosteutta itseensä, sillä ne vahingoittavat puulattiaa ja vievät puulattiapinnalta kiillon

  • MITEN VOIMME VALITA OIKEAN VÄRISÄVYN?

Vaikka värivalinta on täysin henkilökohtainen, väri on tärkeä elementti mattoa valittaessa. Tilassa, jossa lika ja pöly laskeutuvat nopeasti, kuten esim. keittiössä, ehdotamme tummempia värisävyjä, sillä tummempi matto piilottaa lian paremmin, eikä sinun tarvitse puhdistaa niitä joka toinen päivä. Voit valita eläviä värejä, kuten punaista, sinistä tai mustaa. Mikäli etsit mattoa tilaan, joka ei altistu runsaalle lialle tai pölylle, harkitse vaaleampia sävyjä, kuten harmaata tai persikkaa. Jos etsit täydellistä sävyä, vaikkapa harmaan sävyä, suosittelemme hankkimaan harmaan maton online, jonka voit saada kohtuulliseen hintaan.

  • MIKÄ MATTO SOPII MIHINKIN TILAAN?

Huone, jonne päätät mattosi asettaa, määrittää sen eliniän. Mitä runsaammin huoneessa liikutaan, sitä nopeammin matto kuluu. Mikäli haluat maton eteiseesi tai lastenhuoneeseen, joissa tavallisesti kuljetaan kaikkein eniten, sinun kannattaa hankkia kestävästä materiaalista valmistettu matto, kuten juutti- tai sisalmatto. Jos haluat maton vähemmän käytettävään tilaan, voit valita vaikkapa laajoista valikoimista persialais- tai marokkolaismattoja.

On useita muita tekijöitä, jotka on hyvä pitää mielessä, mutta nämä neljä kohtaa ovat kaikkein tärkeimmät, sillä jos ostat herkästä materiaalista, vaikkapa silkistä valmistetun maton ja asetat sen huoneeseen, jossa liikutaan paljon, menetät mattosi lisäksi vieläpä rahasikin. Mikäli valitset liukkaan ja huonosti sääolosuhteita kestävän maton ulkotiloihin, se ei välttämättä kestä viikkoakaan.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*